שושלת המורים

500 שנה לאחר מותו של הבודהא נעלמה טכניקת הוויפאסנה מהודו. במקומות אחרים בעולם היא איבדה בהדרגה מטוהרה, אך במיאנמר (בורמה) היא נשתמרה על־ידי שושלת של מורים מסורים שמדור לדור, במשך יותר מאלפיים שנה, לימדו אותה בצורתה המקורית.

לֶדי סָאיָאדוֹ (1923-1846)

לדי סאיאדו היה ככל הנראה הנזיר החשוב ביותר בדורו. כל מי שהתוודע בשנים האחרונות לדרך הדהאמה חב תודה גדולה לנזיר המלומד ומעורר ההשראה הזה, שתרם רבות להחייאת תרגול הוויפאסנה ולהנגשתו הן לנזירים והן למי שאינם נזירים. נוסף על כך, הטקסטים התמציתיים והברורים שכתב סייעו רבות בהבהרת ההיבט החווייתי של הדהאמה.

Ledi Sayadaw ןצשעק

סָאיָה תֶטְג’י (1945-1873)

אוּ תֶט היה איכר בורמזי שחי חיי משפחה שלווים ומאושרים, עד שיום אחד הכתה מגפת כולרה בכפר שבו התגורר. המגפה גבתה את חייהם של בנו ובתו, כמו גם של רבים מחבריו ומבני משפחתו המורחבת. בעקבות הטרגדיה הוא עזב את ביתו כדי לחפש מוצא מסִבלות החיים ולהקל את יגונו. לאחר מסע ממושך ברחבי מיאנמר, שבמהלכו למד אצל נזירים שונים, הוא פגש את לדי סאיאדו ונשאר ללמוד אצלו. לדי סאיאדו הכשיר את אוּ תֶט במשך שבע שנים ובסיומן עודד אותו להתחיל ללמד בעצמו, אף שבאותם ימים היה זה נדיר שאדם שאינו נזיר מלמד מדיטציה. אוּ תֶט חזר לכפרו והקים בו מרכז מדיטציה קטן. מאז נודע אוּ תֶט בשם סָאיָה תֶטְג’י (המורה תֶט). במשך שלושים שנה, עד למותו, לימד סָאיָה תֶטְג’י אלפי תלמידים מכל שדרות החברה.

Saya Thetgyi heashot

אוּ בָּה קין נולד למשפחה ענייה ומעוטת יכולת אך הצליח להשלים את לימודיו ולטפס בהדרגה בסולם הדרגות המקצועי, עד שהתמנה בסופו של דבר לחַשָב הכללי הראשון של בורמה לאחר קבלת עצמאותה בשנת 1948. במשך כעשרים שנה הוא ניהל משרדי ממשלה, לעתים שני משרדים או יותר בו־זמנית. בשנת 1941 נהיה אוּ בָּה קין לתלמידו של סָאיָה תֶטְג’י, ולימים החל ללמד מדיטציה בעצמו במשרד החשב הכללי. בשנת 1952 הוא הקים את מרכז המדיטציה הבין־לאומי (IMC) בעיר רנגון. אוּ בָּה קין חי חיים פעילים מאוד כפקיד ממשלה וכאיש משפחה, ובמקביל לימד קורסי ויפאסנה שבהם השתתפו אנשים רבים מבורמה ומרחבי העולם.
לקריאה נוספת, לחצו כאן.

Sayagyi U Ba Khin Image

סָאטיָה נָרָאיָאן גוֹאֶנְקָה (2013-1924)

סָאטיָה נָרָאיָאן גוֹאֶנְקָה נולד בבורמה, וכבר בגיל צעיר היה לתעשיין מצליח ולמנהיג הקהילה ההודית המקומית. אולם הצלחותיו ומעמדו הרם לא הביאו לו שלווה פנימית. בשנת 1955 השתתף מר גואנקה בקורס הוויפאסנה הראשון שלו בהנחייתו של סָאיָאג’י אוּ בָּה קין, ולאחר מכן למד אצלו במשך 14 שנה. אוּ בָּה קין היה משוכנע שהגיעה העת להפיץ את הוויפאסנה ברחבי העולם, אך הוא עצמו לא יכול היה לעזוב את בורמה. לכן הוא עודד את מר גואנקה להשיב את הדהאמה לארץ המוצא שלה, הודו. בשנת 1969 נסע מר גואנקה להודו והחל ללמד ויפאסנה, ומשם היא נפוצה בכל רחבי תבל. מר גואנקה מינה מורות ומורים רבים מכל רחבי העולם, אשר ממשיכים ללמד קורסי ויפאסנה מטעמו.

SN Goenka headshot
דילוג לתוכן