מבוא לטכניקה ותקנון המשמעת לקורס

ויפאסנה היא אחת מטכניקות המדיטציה העתיקות ביותר בעולם. לאחר שנשתכחה כליל למשך תקופה ארוכה, היא התגלתה מחדש בהודו על־ידי גוֹטָמָה הבודהא לפני יותר מ־2,500 שנה. משמעות המילה ויפאסנה היא "לראות את הדברים כפי שהם באמת". זהו תהליך של טיהור עצמי המתבצע על־ידי התבוננות פנימית. מתרגלי הטכניקה מתחילים בהתבוננות בנשימתם הטבעית כדי להשקיט את התודעה ולפתח את כושר הריכוז. בשלב השני, בעזרת הריכוז והמודעות החדה, הם מתבוננים בטבע המשתנה של גופם ונפשם וחווים את האמיתות האוניברסליות של ארעיות, סבל והיעדר "אני". ההתנסות הישירה באמיתות הללו מאפשרת לנו להשתחרר מהסבל הכרוך בהשתוקקות, בסלידה ובבורות. הדרך כולה (הקרויה דְהָאמָה) מציעה מרפא אוניברסלי לבעיות אוניברסליות, וההליכה בה אינה דורשת שום אמונה דתית או השתייכות כיתתית. לכן, אנשים מכל דת, קהילה, לאום ורקע אתני יכולים לתרגל אותה בכל מקום ובכל עת ולהפיק ממנה תועלת רבה.

ויפאסנה אינה:

טקס או פולחן המבוסס על אמונה עיוורת. 

– שעשוע אינטלקטואלי או פילוסופי.

– מנוחת הבראה, חופשה או הזדמנות למפגש חברתי.

– בריחה מהקשיים והתלאות של חיי היום־יום.

ויפאסנה היא:

טכניקה המובילה לשחרור מסבל.

שיטה לטיהור נפשי המאפשרת לאדם להתמודד בשלווה ובאיזון עם המתחים והבעיות בחיים.

דרך חיים שיכולה לסייע להולכים בה לתרום לחברה באופן חיובי.

 

מדיטציית ויפאסנה מכוונת להשגת היעדים הרוחניים הנעלים ביותר: שחרור מוחלט מסבל והארה מלאה. מטרתה אינה ריפוי של מחלות גופניות, אם כי ישנן מחלות פסיכוסומטיות שעשויות להיעלם כתוצר לוואי של תהליך הזיכוך הנפשי. למעשה, ויפאסנה מובילה לסילוק שלושת הגורמים לסבל כולו: השתוקקות, סלידה ובורות. באמצעות תרגול רציף, המתרגלים משתחררים בהדרגה מהמתחים שהתפתחו בחיי היום־יום, וממשקעי הנפש השליליים שנוצרו כתוצאה מההרגל הישן להגיב באורח לא מאוזן למצבים נעימים ולא נעימים.

אף שהבודהא פיתח את טכניקת הוויפאסנה, השימוש בה אינו נחלת הבודהיסטים בלבד, ותרגולה אינו דורש שום אמונה דתית. כיוון שכל בני האדם סובלים מאותן בעיות יסודיות, הפתרון שלהן מצריך טכניקה אוניברסלית. אנשים מדתות שונות, כמו גם אנשים חסרי דת, הפיקו תועלת מתרגול ויפאסנה ולא חוו כל התנגשות בינו לבין עיסוקיהם או אמונתם.

ויפאסנה ומשמעת עצמית

תהליך הטיהור העצמי על־ידי התבוננות פנימית בהחלט אינו קל. הוא דורש מאיתנו עבודה קשה. כדי להבין את מקור הסבל שלנו, אנו עצמנו צריכים להתאמץ – איש אינו יכול לעשות את העבודה הזו בשבילנו. לכן, ההשתתפות בקורס ויפאסנה מתאימה רק לאלו שמוכנים לעבוד ברצינות ולקיים את כללי המשמעת של הקורס. הכללים הללו, שגובשו כדי לעזור לתלמידי הקורס ולתמוך בהם, הם חלק בלתי נפרד מתרגול המדיטציה.

עשרה ימים הם ללא ספק תקופה קצרה מאוד ללמידת טכניקה המאפשרת לחדור לשכבות הנפש העמוקות ביותר ולעקור את המשקעים השליליים שהצטברו בהן. כדי להצליח במלאכה זו, משתתפי הקורס עוזבים למשך עשרה ימים את חיי היום־יום שלהם ומקדישים את כל זמנם לתרגול. הכללים והתקנות במרכז המדיטציה גובשו כדי לעזור למשתתפים לעשות זאת. הם אינם מבוססים על אמונה עיוורת במסורת דתית כלשהי. נהפוך הוא – אלו כללים הגיוניים המבוססים על ניסיון מעשי של אלפי משתתפים לאורך השנים. שמירה על הכללים מסייעת ליצור אווירה מתאימה למדיטציה, ואילו חריגה מהם עלולה להעכיר את האווירה ולהקשות על כל משתתפי הקורס.

התלמידים נדרשים להישאר במרכז המדיטציה למשך כל ימי הקורס. יש לקרוא ולשקול בכובד ראש את כל הכללים והתקנות, ולהגיש טופס בקשה לקורס רק אם אתם מרגישים שאתם רוצים ויכולים להקפיד על כל כללי המשמעת. אלו שאינם נחושים להשקיע את המאמץ הדרוש יבזבזו את זמנם, וגרוע מכך – יפריעו לאלו שבאו לקורס כדי לעבוד ברצינות. נוסף לכך, יש להביא בחשבון שעזיבת הקורס לפני סיומו עקב קושי לקיים את כללי המשמעת אינה מומלצת ואף עלולה להביא לתוצאות לא רצויות. בדומה, יהיה זה מצער אם תלמיד או תלמידה ימשיכו להפר את הכללים ויתבקשו על־ידי הנהלת הקורס לעזוב את מרכז המדיטציה.

אנשים עם הפרעות נפש חמורות

לעתים, אנשים המתמודדים עם הפרעות נפש חמורות מעוניינים להצטרף לקורס ויפאסנה מתוך ציפייה לא מציאותית שהתרגול יספק תחליף לטיפול מקצועי בקשיים הנפשיים שלהם. יחסים בין־אישיים לא יציבים והיסטוריה רצופת טיפולים שונים עלולים גם הם להקשות על אנשים אלה להפיק תועלת מקורס בן עשרה ימים או אפילו להשלים אותו. העמותה לוויפאסנה בישראל, שאחראית לארגון הקורסים בארץ, היא ארגון התנדבותי, ואנשיה אינם יכולים לספק טיפול הולם לאנשים בעלי רקע מסוג זה. אף־על־פי שתרגול ויפאסנה מביא תועלת למרבית המתרגלים, הוא אינו יכול לשמש תחליף לטיפול רפואי או פסיכיאטרי. לפיכך, איננו ממליצים לאנשים עם הפרעות נפשיות חמורות להשתתף בקורס.

 

תקנון המשמעת

בסיס התרגול הוא סִילָה (sīla) – התנהגות מוסרית. הסילה מספקת את התשתית לפיתוח סָמָאדְהִי (samādhi) – יכולת ריכוז של התודעה. בעזרת תודעה חדה ומרוכזת אפשר לפתח פָּאניָה (paññā) – חוכמה, הבנה נכונה של המציאות הפנימית, אשר מביאה לעקירת משקעי הנפש השליליים ולשחרור מסבל.

כללי המוסר

כל משתתפי הקורס מקבלים על עצמם לקיים בקפדנות חמישה כללים בסיסיים למשך כל תקופת הקורס:

1. להימנע מהרג של כל יצור חי.
2. להימנע מגניבה.
3. להימנע מכל פעילות מינית.
4. להימנע מאמירת שקר.
5. להימנע משימוש בחומרים משכרים למיניהם.

נוסף על כללים בסיסיים אלו, תלמידים ותיקים (אלו שכבר השתתפו בעבר בקורס בהנחיית ס.נ. גואנקה או אחד המורים שהסמיך) מקבלים על עצמם לקיים שלושה כללים נוספים:

6. להימנע מאכילה אחרי השעה 12:00 בצהריים.
7. להימנע מהתקשטות ומהנאות חושים.
8. להימנע משימוש במיטות פאר מפנקות.

לצורך קיום הכלל השישי, לתלמידים הוותיקים מוגשים מי לימון או תה צמחים (ללא חלב) בהפסקה של השעה 17:00. התלמידים החדשים מוזמנים להתכבד בפירות, בתה ובחלב בהפסקה זו. אם תלמיד ותיק או תלמידה ותיקה אינם יכולים לקיים את הכלל השישי בגלל סיבה רפואית כלשהי, המורים יכולים לפטור אותם מכך.

קבלת המורים והטכניקה

על התלמידים להביע את נכונותם להישמע באופן מלא להנחיות המורים למשך כל תקופת הקורס. חשוב במיוחד שיתרגלו מדיטציה בדיוק כפי שינחו אותם המורים, בלי להתעלם משום פרט בהנחיות ובלי להוסיף להן דבר. קבלת הנחיות המורים אינה נעשית מתוך ציות עיוור אלא על סמך שיקול דעת והבנת הצורך בהדרכה. רק אלו הנותנים אמון בסיסי בהנחיות יכולים לעבוד בחריצות ובמסירות. הביטחון במורים ובטכניקה הוא תנאי הכרחי להצלחה בתרגול המדיטציה.

שיטות מדיטציה אחרות, טקסים ופולחנים

במשך תקופת הקורס, יש להימנע לחלוטין מכל סוג של תפילה או טקס דתי, לרבות שינון מנטרות, הדלקת נרות או קטורת, ספירת חרוזי תפילה, הנחת תפילין, עריכת קידוש והבדלה, שירה וריקודים, צומות וכדומה. כמו כן, יש להימנע מכל תרגול רוחני, כולל הילינג ושיטות מדיטציה אחרות. כלל זה לא נקבע מתוך כוונה למתוח ביקורת או לגנות טקסים, תפילות או שיטות תרגול אחרות, אלא כדי לתת לתלמידים הזדמנות הוגנת להתנסות בתרגול ויפאסנה בצורתו הטהורה, בלי לערבב אותו עם שום תרגול אחר. לתשומת לבכם: על כל התלמידים להיות נוכחים בהקרנה של שיחת הערב בווידיאו בכל ימי הקורס, לרבות בערבי שבת וחג.

חשוב במיוחד שלא לערבב בכוונה טכניקות מדיטציה אחרות עם תרגול הוויפאסנה. ערבוב מכוון שכזה לא יאפשר להעמיק בוויפאסנה ואף עלול ליצור קשיים רבים. למרות אזהרות חוזרות ונשנות מצד המורים, היו בעבר מקרים שבהם תלמידים ערבבו במכוון ויפאסנה עם תרגולים אחרים והזיקו לעצמם. במקרה של ספק או בלבול לגבי דרך התרגול הנכונה, אתם מוזמנים לפנות למורה ולבקש הבהרה.

ראיונות עם המורה

ראיונות אישיים עם המורה מתקיימים בין השעות 12:00 ל־13:00 בצהריים. נוסף לכך, התלמידים מוזמנים לשאול שאלות בפומבי בין השעות 21:00 ל־21:30 באולם המדיטציה. הזמן המוקדש לשאלות מיועד להבהרת היבטיה השונים של הטכניקה ולשאלות העולות משיחות הערב.

שתיקה נאצלת

על כל התלמידים לשמור על שתיקה נאצלת מתחילת הקורס ועד לבוקר היום העשירי. שתיקה נאצלת פירושה לא רק הימנעות מדיבור אלא גם שמירה על דממה של הגוף והתודעה. יש להימנע לחלוטין מכל סוג של תקשורת עם תלמידים אחרים, לרבות תקשורת באמצעות מחוות גוף, קשר עין, סימני ידיים, פתקים וכדומה. כמובן, במקרה הצורך התלמידים מוזמנים לדבר עם המורה, וכן לפנות למנהלי הקורס בכל בעיה הקשורה לאוכל, למגורים, לבריאות וכו'. עם זאת, יש להגביל למינימום ההכרחי אפילו פניות אלה. על התלמידים לפתח בקרבם את ההרגשה שהם עובדים לבדם.

הפרדה בין גברים לנשים

יש להקפיד על הפרדה מוחלטת בין נשים לגברים. על בני זוג, נשואים או שאינם נשואים, להימנע לחלוטין מיצירת קשר זה עם זה במשך כל ימי הקורס. כלל זה חל גם על ידידים ועל תלמידים בני אותה משפחה.

ההפרדה בין גברים לנשים נועדה לצמצם הסחות דעת ומתחים שעלולים להפריע במהלך הקורס. אנו מודעים לכך שהפרדה זו אינה מסייעת לאלו הנמשכים לבני/בנות מינם, וייתכן כי יש אנשים שירגישו אי־נוחות לנוכח ההפרדה הזו. כמובן, אנשים בעלי כל זהות מגדרית ונטייה מינית מוזמנים להשתתף בקורסים. אם תיידעו אותנו מראש לגבי הצרכים שלכם, אנו נעשה כמיטב יכולתנו ליצור עבורכם מרחב נוח שיאפשר לכם להשתתף בקורס ללא הפרעות.

מגע גופני

תרגול המדיטציה מבוסס על התבוננות פנימית. לכן, במהלך השהות במרכז המדיטציה חשוב להימנע מכל מגע גופני עם אחרים – בני אותו מין או בני המין האחר. כלל זה תקף גם לאחר סיום השתיקה הנאצלת ביום העשירי.

יוגה ותרגילי התעמלות

אף־על־פי שיוגה ותרגילי התעמלות אחרים אינם סותרים את תרגול הוויפאסנה, יש להימנע מהם בתקופת הקורס ולהקדיש את כל המאמצים לתרגול המדיטציה. כמו כן, יש להימנע מריצה קלה. התלמידים יכולים להתעמל בזמן ההפסקות על־ידי ביצוע מתיחות קלות והליכה בקצב רגיל באזורים המיועדים לכך.

קמיעות, מחרוזות תפילה, תשמישי קדושה, אבני קריסטל וכו'

נא לא להביא לקורס אף אחד מהפריטים הנ"ל. במקרה שהובאו בהיסח הדעת, יש להפקיד אותם בידי ההנהלה למשך הקורס.

סמים ואלכוהול

אין להביא למרכז המדיטציה סמים, משקאות אלכוהוליים או כל חומר משכר אחר. כלל זה תקף גם לגבי משככי כאבים, גלולות שינה וכל תרופת הרגעה אחרת שאינם לפי מרשם רופא. אלו הנוטלים תרופות לפי מרשם רופא מתבקשים ליידע בכך את הנהלת הקורס מבעוד מועד, ולקבל אישור מראש להשתמש בהן בזמן הקורס.

טבק

למען בריאותם ונוחותם של כלל משתתפי הקורס, אין לעשן סיגריות או להשתמש בטבק ללעיסה או להרחה במרכז המדיטציה.

תרופות

אם אתם נוטלים תרופות מרשם, אנא עדכנו בכך את הנהלת הקורס מבעוד מועד, והביאו עמכם מלאי מספיק של תרופות למשך כל ימי הקורס.

מזון

אין להביא מזון למרכז המדיטציה. הנהלת הקורס עושה כל מאמץ לספק לתלמידים תזונה בריאה, מלאה ומאוזנת המתאימה לתרגול מדיטציה. אין באפשרותנו לרצות את טעמם ואת העדפותיהם האישיות של כל התלמידים. לכן אנו מבקשים מהתלמידים להסתפק בארוחות הצמחוניות המוגשות להם. אלו הזקוקים לתזונה מיוחדת עקב בעיה רפואית מתבקשים לציין זאת בטופס הבקשה ולהודיע על כך להנהלה בזמן ההרשמה. לתשומת לבכם, אין לצום במהלך הקורס.

לבוש

על משתתפי הקורס להתלבש בבגדים פשוטים, צנועים ונוחים. כולם, גברים ונשים כאחד, מתבקשים להימנע מלבישת בגדים שקופים, חושפניים, צמודים או בולטים (כגון מכנסיים קצרים, חצאיות מיני, חולצות בטן או גופיות). כמו כן, יש להימנע מאמבטיות שמש ועירום חלקי. התנהלות צנועה במהלך הקורס מסייעת לצמצם הסחות דעת והפרעות לתלמידים אחרים.

כביסה ורחצה

אין אפשרות להשתמש במכונת כביסה במהלך הקורס, אולם אפשר לכבס באופן ידני. התלמידים מתבקשים להביא עמם מספיק בגדים לכל הקורס. אפשר להתרחץ ולכבס בזמן ההפסקות בלבד ולא במהלך שעות המדיטציה.

קשר עם החוץ

על התלמידים להישאר בתחומי מרכז המדיטציה במשך כל הקורס. הם יכולים לעזוב רק באישור מפורש מהמורה. אין אפשרות ליצור קשר עם החוץ לפני סיום הקורס, לרבות באמצעות דואר אלקטרוני, מכתבים, מסרונים, שיחות טלפון או קבלת מבקרים. עד לסיום הקורס, יש להפקיד בידי הנהלת המרכז טלפונים ניידים, שעונים חכמים, טאבלטים או כל אמצעי תקשורת אחר. במקרה חירום, קרובי משפחה או חברים יכולים ליצור קשר עם הנהלת המרכז.

מוזיקה, קריאה וכתיבה

במהלך הקורס אין לנגן, לשיר או להאזין למוזיקה. כמו כן, אין להביא מכשירי כתיבה או חומרי קריאה למרכז המדיטציה. התלמידים מתבקשים להימנע מרישום הערות כדי לא להפריע לעצמם. מטרתן של הנחיות אלו היא להקל על התלמידים להתמקד בתרגול המדיטציה ולהימנע מהסחות דעת שונות.

מכשירי הקלטה ומצלמות

יש להפקיד מכשירי הקלטה ומצלמות בידי הנהלת הקורס. אין להקליט או לצלם בשטח המרכז אלא באישור מפורש מהמורה.

מימון הקורס

לפי המסורת של ויפאסנה טהורה, הקורסים מתקיימים על בסיס תרומות בלבד. תרומות מתקבלות אך ורק מתלמידים ותיקים, כלומר אלה שהשלימו לפחות קורס אחד בהנחיית ס.נ. גואנקה או אחד המורים שהסמיך. אלו המשתתפים לראשונה בקורס מוזמנים לתת תרומה ביום העשירי או בכל זמן אחר לאחר סיומו.

בדרך זו, הכסף למימון הקורסים מתקבל רק מאלה שחוו בעצמם את התועלת המופקת מהתרגול. אלו המבקשים לחלוק עם אחרים את התועלת שהפיקו מהקורס מוזמנים לתרום בהתאם לרצונם וליכולתם. התרומות הללו הן אמצעי המימון היחיד של קורסי המדיטציה במסורת זו בכל רחבי העולם. אין כל ארגון או אדם פרטי המממנים אותם. כמו כן, המורים וצוות העובדים במרכז עושים את מלאכתם בהתנדבות ואינם מקבלים תמורתה כל תשלום. בדרך זו הוויפאסנה ניתנת מתוך כוונה טהורה וללא שום שיקול מסחרי.

כל תרומה, קטנה או גדולה, צריכה להינתן מתוך כוונה לעזור לאחרים: "הקורס שהשתתפתי בו מומן בזכות נדיבותם של תלמידים שהשתתפו בקורסים קודמים. עכשיו אני רוצה לעזור במימון קורס עתידי כדי שגם אחרים יוכלו להפיק תועלת מהטכניקה הזו".

סיכום

במהלך הקורס, התלמידים מתבקשים לקיים כללים רבים, אך העיקרון העומד מאחורי כולם הוא אחד: התעלמו כמיטב יכולתכם מכל הפרעה מצד אחרים, והקפידו שהמעשים שלכם לא יפריעו לאף אחד ממשתתפי הקורס.  אם אינכם מבינים את הסיבה לכלל כלשהו, אתם מוזמנים לפנות למורים והם ישתדלו לסייע לכם להבין את ההיגיון העומד מאחוריו.

כדי להבין את הנחיות המדיטציה ולהפיק מהן תועלת, יש להקפיד על כללי המשמעת ולהשקיע מאמצים רבים. במהלך הקורס עליכם להתמקד ככל האפשר בעבודה שלכם, כלומר בתרגול עצמו. כלל הזהב הוא לתרגל כאילו אתם נמצאים בקורס לבדכם ולהפנות את תשומת לבכם פנימה, תוך התעלמות מכל הפרעה או אי־נוחות שעשויה להיגרם לכם.

לסיום, על התלמידים להבין שהתקדמותם בתרגול ויפאסנה תלויה באופן בלעדי בסגולותיהם וביכולותיהם האישיות, ובפרט בחמישה גורמים מרכזיים: מאמץ כן, אמון, יושר, בריאות ותבונה.

אנו מקווים שהמידע הזה יעזור לכם להפיק תועלת מרבית מקורס המדיטציה. אנו שמחים שניתנה לנו ההזדמנות לשרת אתכם ומאחלים לכם שהתנסותכם בתרגול ויפאסנה תביא לכם שלווה והרמוניה.

לוח זמנים

לוח הזמנים להלן נקבע לצורך שמירה על רצף התרגול. אנו מייעצים לתלמידים להקפיד לתרגל על־פיו כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר.

04:00  השכמה

04:30 – 06:30  מדיטציה באולם או בחדר המגורים

06:30 – 08:00  ארוחת בוקר והפסקה

08:00 – 09:00  מדיטציה קבוצתית באולם

09:00 – 11:00  מדיטציה באולם או בחדר המגורים, בהתאם להנחיות המורה

11:00 – 12:00  ארוחת צהריים

12:00 – 13:00  מנוחה

13:00 – 14:30  מדיטציה באולם או בחדר המגורים

14:30 – 15:30  מדיטציה קבוצתית באולם

15:30 – 17:00  מדיטציה באולם או בחדר המגורים, בהתאם להנחיות המורה

17:00 – 18:00  הפסקת תה

18:00 – 19:00  מדיטציה קבוצתית באולם

19:00 – 20:15  שיחת המורה באולם

20:15 – 21:00  מדיטציה קבוצתית באולם

21:00 – 21:30  זמן לשאלות באולם

21:30  פרישה לחדרים וכיבוי אורות

דילוג לתוכן